Här är det ledsamt, vår fina Judit har skadat sig IGEN. Ida J fodrade hästarna på morgonen och fick syn på detta - timmen senare var Judit inne i Skara som hade jouröppet över dagen. Hon har på något sätt lyckats fastna i en tråd igen misstänker vi (precis som hon gjorde i januari), fast denna gången värre och på andra bakbenet. Samma ställe som sist, framsida has.

Vi har gått igenom hagen tre gånger och hittar inget direkt som vi kan säga att hon har skadat sig på. Alla trådar sitter uppe. Det känns som att de "ståltrådar" som vi har som stängsel kan orsaka illa skador om de fastnar i dem, men efter rådfrågning med veterinären så är det enligt honom "de bästa" och det kan bli ännu värre skador med "reptrådar".

Inga skelettskador i alla fall, en liten skada på sträcksenan men inte så mycket, men hon är sydd med 14 stygn (!) i nedsövt läge. Boxvila och rehabilitering är det som gäller nu. Hejdå sommarplaner för vår fina pålle... Men det viktigaste är att hon blir bra, och det hoppas vi på så att det inte tillstöter komplikationer i läkningsprocessen.

Hur fanken ska vi kunna hålla henne helskinnad i framtiden? Busfröken.

Läs hela inlägget »
Tolli och Ida Tolli och Ida

Förra fredagen var Tolli och hans fodervärd, Ida Tholin, på träningstävling. Detta var både Idas och Tollis första islandshästtävling. Eftersom Tolli bara är fem år så var målet att de skulle ta sig runt banan i ett lätt fyrgångsprogram (ja, det ÄR ett bra och viktigt mål. Jag har blivit diskad då Dóni hoppat av banan med mig och jag har haft kompisar som inte ens har kommit in på banan!!). Och tog sig runt banan gjorde de med bravur, de satte till och med alla gångarter! :) I galoppen blev de dock trängda lite grand och vågade inte rida på framåt så Tolli råkade byta från rätt galopp till fel - men vad gör det när man får rida final och i finalen sitter alla gångarter som en smäck - till och med bättre än hemma? En tredjeplacering till Ida och Tolli som de ska vara mer än stolta över! :)

Ida J var också med och tävlade med Röskur i femgång - en andrarosett blev det där. Så duktiga, och det är så roligt att följa med er och titta på. Ja, jag och Walter nöjde oss som åskådare och prisutdelare denna gången! :)

Läs hela inlägget »

Här är Ui, noga borstad och klar inför förra torsdagens lektion. Jag tror att det regnar smuts från himlen. 

Han är så snäll att rida och hålla på med i stallet. På uteritterna är han pigg och framåt och går först likväl som sist när vi har sällskap med oss :) I paddocken gör han sitt bästa för att förstå sig på övningarna som jag utför på honom.

Tänk att vara en fyraårig häst som helt plötsligt ska bära någon på sin rygg som trycker på magen och pillar i munnen? Jag måste säga att hästar är tåliga...

Läs hela inlägget »
Judit som handhäst och Tolli som ridhäst Judit som handhäst och Tolli som ridhäst

Det är så nyttigt att låta hästarna gå med som handhäst, något som man verkligen borde göra oftare. Jag blir påmind varje gång som jag håller på med mina unghästar och inte vill rida dem varje gång som jag tar ut dem, då är det så smidigt att låta dem jobba på bredvid en mer rutinerad häst. Egentligen är det nyttigt för rutinerade hästar att låta dem gå med som handhäst också men det glöms lätt av..

Den hästen som blir riden när man har handhäst bör vara snäll, lagom pigg (pigg men alltid kontrollerbar i alla lägen - låt oss säga välriden). Den bör inte bli så påverkad av den hästen som går med bredvid utan ska lyssna på ryttaren trots trotsig handhäst. Kanske är det också bra om det är en häst som är något högre i rang så att handhästen har någon trygghet (om handhästen är ung). 

Jag har inte sådär supermånga hästar att välja på när jag ska rida med handhäst, Gandur är ju optimal att rida på men han är ju utlånad. De två alternativen som finns är Saeta och Tolli, men eftersom Saeta har varit upptagen en hel del nu så har jag testat Tolli. Hagens skräck, de små unghästarna är i princip rädda för honom och han är faktiskt riktigt taskig i hagen, men värt ett par försök tyckte jag.

Men efter att ha ridit två stycken rundor på Tolli med Judit och Ui som handhästar (var sin gång) så summerar jag Tolli som den ultimata ridhästen till handhästarna. Så fort jag hoppar upp på honom blir han plikttrogen och artig mot unghästarna som går med. Han lyssnar på mig i alla lägen oavsett om handhästen springer för fort, springer för långsamt eller om den försöker att "ge igen på Tolli för alla gånger i hagen". 
 

Läs hela inlägget »

I fredags tog vi pick och pack (packning så det räcker och blir över - med en barnvagn så krävs också en takbox för övrig packning!!) och åkte ned till Gislaved för att jag skulle vara med på en kursdag (lördag) där vi skulle gå igenom vad Hinni tränat på under veckan på Judit och Ui. Jag fick med mig en hel hög; Jonna, mamma, Walter och Ida ville åka med på denna lilla minisemester. Nere i Gislaved mötte vi upp Elin och Martina, som också haft sina hästar Yra och Solon på träning under veckan. Vi hade tillsammans hyrt en stuga på Isaberg i Hestra, någon kvarts resväg från Hinni. Det blev två dagar med mycket prat och mycket skratt som jag verkligen hoppas att vi kommer att göra om igen. 

Som nämnt i inlägget om Judit nedan var även Ui med på denna träningsvecka. Ui är också 4 år och jag har ridit på honom till och från under ett par månader nu i vår. Han är inte så långt kommen som Judit, men vi har tragglat på grunden i ridningen. Jag har inte alls förstått hur jag ska fortsätta mitt arbete med honom, med de andra hästarna som jag har ridit in har det fallit sig så naturligt (Tolli, ismoli mfl) men Ui har känts lite bekväm samt okänslig, fast å andra sidan har jag fått känslan av att han inte alls är sådan. Hinni gav honom efter veckan beskrivningen "tveksam och skeptisk", vilket faktiskt passar ganska bra. Egentligen är han nog ganska känslig men han låser in sig i sig själv och blir spänd när han ombes göra någonting. Jag fick under gårdagen hjälp med att "öppna upp honom" och göra honom mer. mottaglig för mina hjälper så nu har jag mycket mer koll på hur jag ska träna honom. Sista passet kändes faktiskt ok, han blev mer avslappnad och samarbetsvillig. Det är inte alltid lätt att vara ung och orutinerad men jag tycker om honom ändå <3
 

Planen med Ui just nu är att träna honom till en ok ridbar häst i samtliga gångarter och kanske på sikt sälja honom - om jag klarar det vill säga. Han betyder mycket för mig och har gjort sedan han föddes, men man kan inte spara på allt. Det kommer absolut att bli en trevlig och rolig ridhäst, det är jag övertygad om, men bara för att han är fin och vacker kanske han inte är ridhästen just för mig och mina mål. 

 

Läs hela inlägget »

Vi har ju nu tagit ett gäng islandshästföl genom åren och man har fått se så många olika, men också lika, kombinationer mellan sto och hingst som har givit så många olika sorters avkommor. Ingen är den andra helt lik, men alla våra har varit fantastiska på sitt sätt. Några blev perfekta hobbyhästar medan andra är lovande tävlingshästar. Vi brukar försöka vara noggranna med vilka hingstar vi väljer till våra ston för att det ska bli så rätt med avkomman som möjligt, även om målet inte har varit att få flotta tävlingshästar utan roliga ridhästar med bra lynne. Visst har både jag och mamma drömt om att någon av alla de där avkommorna ska "sticka ut i mängden" och bli något extra, drömma kan man ju alltid.

Vi skickade vårt fd avelssto Ylfa från Kobonäs till Kraftur fra Bringu för ca 5 år sedan mest för att ett annat sto ändå skulle dit och det var smidigt med samma hingst och hingsthållare det året tyckte vi.   Ylfa är ju ganska liten så efteråt kanske vi ångrade det lite då Kraftur också är så liten, och jag vet inte om övriga egenskaper stämde överens sådär super som vi brukar vilja att det ska göra när vi betäcker våra ston - men Kraftur är ju lätt att lockas av så han fick det bli! Ylfa är ju en jättefin ridhäst med bra elasticitet i ridningen, men kanske inte direkt någon tävlingshäst på högre nivå då gångarterna är medelgoda.
 

Ett år senare föddes Judit, en söt liten fölunge som genast blev ganska bortskämd då alla tyckte hon var så söt. Inte alls svårsåld tänkte jag och mamma, hon är ju så söt med sin stora stjärn och nästan vita man. Vi trodde inte särskilt mycket på henne eftersom vi hade så många andra "känsligare" hästar i hagen. Jag tror vi började annonsera ut henne som 2-åring, dock väldigt många svar på henne men när det väl kom till kritan så ångrade vi oss lite och ville kanske inte sälja henne - det är ju alltid bra att rida in först kom vi på. När jag blev gravid bestämde vi ändå oss för att sälja massa hästar, Judit lades ut på annons igen tillsammans med några andra av våra då 3 och 2-åringar, men till slut var de andra sålda men inte hon.
 

Judit reds in som 3,5 åring hos Åsa Rott. "Snäll familjehäst som ska säljas så småningom" sa vi till Åsa. Eftersom jag var höggravid hade Jonna förberett henne för inridningen, Jonna sa att hon var känslig men jag tyckte ändå att hon passade in under den kategorin som vi redan hade placerat henne i. Åsa fick upp ögonen för henne och började övertyga oss om att hon ändå kanske skulle kunna vara ett ämne att visa/bedömma. Efter att Åsa och därefter Jonna hade ridit Judit i ca 5 v i höstas fick hon en lång vila. I februari i år, Judit är 4 år, började jag rida henne igen och de sista fyra veckorna har även Jonna ridit henne några gånger i veckan (vilken tur jag har som har Jonna när livet är lite småbarnstajt.....!!) Jonna och jag tänker lika med våra unghästar, en pigg häst får aldrig bromsas (en svår uppgift om man inte riktigt litar på hästen) och Judit är så känslig på sätet och kroppsvikten att det bara har varit att tuta och köra framåt för hon lyder alltid när man vill stanna.
 

Vi bestämde att hon skulle på träning hos Hinni, så i måndags lämnade vi henne och Ui (läs mer om Uis träning denna veckan i ett eget inlägg) där för en veckas träning med en avslutande kursdag igår. Hinni red hästarna måndag till fredag och jag red dem två pass för honom igår, lördag. På fredagskvällen var det en clinic som Hinni höll där han och Addi red totalt 6 av de dryga 30 hästar som de tränat under veckan. Judit var en av de 6 hästarna och när Hinni red runt henne där tror jag att vi började förstå vilken fin häst vi faktiskt har lyckan att ha fått! Lilla lilla Judit, med en energi som en bomb och faktiskt fina och lovande rörelser!
Bara riden 3-4 månader...
 

Under de två pass som jag red henne under gårdagen hade jag full koncentration på att lära mig att teama henne. För mig är hennes kropp som en enda stor instrumentpanel med ca 1000 små knappar. Om jag lär mig att trycka på exakt rätt knapp vid rätt tillfälle kommer hon att ställa upp till 100 procent för mig. Alltid pigg och framåt, alltid positiv. De lovord som Hinni har gett om henne känns sååå kul, MEN allt kan hända och jag tar inget för givet. Om gångarterna forsätter att utvecklas på rätt sätt kommer hon bli en riktigt rolig ridhäst för mig. Under ett moment i tölten igår blev jag nästan gråtfärdig, hur kan en sådan ung och så oerfaren häst förstå och göra så rätt på så kort tid?
 

Just nu är hon den hästen som jag alltid drömt om att få rida runt på när jag vill, och jag behövde inte ens leta efter henne? Vad hände? Jag är så glad och lycklig för dessa dagar som hon har varit hos Hinni - jag hoppas (och vet!) att han hjälper mig att fortsätta utveckla henne!
 

Kanske är Judit det där extra som jag och mamma drömt om att få någon gång ur vår avel? Gången då vi faktiskt inte tänkte till när vi skickade ett sto till en hingst....Avel är inte lätt :P

9190
Läs hela inlägget »

På träningsveckan som var hos Hinni så var både våran Ui från Rössberga och hans mamma Yra från Ullstorp med. Yra ägs av Elin Henriksson och vi fick ju äran att låna henne ett par år för att ta ett föl på henne. Det är ett fantastiskt fint sto, stor och rejäl med fina gångarter och en riktigt härlig man! Då Ui är efter Kraftur fra Bringu som är liten, blev Ui inte heller så stor. Trots sin storlek är de ganska lika varandra mor och son, Ui har ju också massor av man. Här kommer bilder på dem tillsammans som vi tog i helgen. Ui är till vänster och Yra till höger.

Läs hela inlägget »
Walter 5 mån Walter 5 mån

Här har det varit tomt och alldeles tyst ett bra tag. Anledningen till det är att jag har fått min son Walter som nu har hunnit bli hela 5 månader. Dagarna handlar numera väldigt mycket om att mata, vagga, leka och trösta - passar mig alldeles utmärkt i kombination med lite häst!

Även om det varit tyst här så har det inte alls varit det i verkliga livet. Det har hänt så mycket på hästfronten sedan jag slutade blogga i höstas. Vi har haft mycket otur under 2014 och början på 2015 - sårskador på tre hästar varav två av dem har fått så dåliga prognoser att vi beslutat att låta dem vandra vidare där inte smärtan finns (Vaka och Virka). Vår gamle Dóni har också anslutit sig till dem, men 30 år är verkligen inget dåligt långt liv! Dessa tre hästar har betydit så mycket för oss, Dóni har visat oss alla här på gården vad en riktig islandshäst med riktig tölt är och Vaka har gett oss tre fantastiskt fina avkommor och visat oss sina häftigaste passlöp. Virka skulle fått ett längre liv, bara två år gammal blev hon, men hennes skada hade inte gett henne ett värdigt liv.

För att alla hästarna ska bli ompysslade och må bra har vi lånat ut några av dem på foder. Freyja och Gandur är ju helt utlånade (Freyja är dock kvar på gården) och Tolli och Soldan är utlånade halvt på foder, också här på gården. Jag har ridit Tolli en hel del efter förlossningen, men det sista har jag valt att fokusera mest på 4åringarna Judit och Ui så att de ska komma vidare i sin utbildning. Hur det går för dem kan ni läsa mer om i kommande inlägg.

Jag hoppas att lille Walter har börjat somna tidigare på kvällarna nu (även om man saknar honom så fort han har somnat!) så att jag och Peter får lite egen tid - och så att jag kan lägga tid på bloggen igen! :)

 

Läs hela inlägget »
Bía med nya ägaren Nina. Foto Sabina Svenningsson. Bía med nya ägaren Nina. Foto Sabina Svenningsson.

Nu är även Bía, 3 år, såld och har åkt till sin nya ägare Nina Timmerfors i Trollhättan. Hos Nina får Bia all kärlek man kan tänka sig och vi hoppas att få följa henne på Ninas blogg framöver. All lycka till i framtiden med detta fina femgångssto! :)

Läs hela inlägget »
Úi på mönstringen Úi på mönstringen

I söndags var det unghästmönstring på Hanaskede i Axvall. Frigg som anordnade det, och lika trevligt som vanligt. Jonna ville att vi skulle ta med Judit och hon övertalade mig med Ui också, så till slut stod vi där med två stycken enligt mig kortbenta och smått knubbiga pållar. Jag hade svårt för att se positiva saker hos dem mer än att de hade vääääääldigt vita manar då vi skrubbat på dem i flera timmar dagen innan. Fick dock upp hoppet en smula då de båda skötte sig så exemplariskt i transporten, Ui stod där inne och mumsade på sitt hö både timman innan han skulle visas men också timman efter han var visad. Jag tänkte att "nog har vi två snälla hästar i alla fall". 

Jag skulle dock inte se ned så mycket på våra pållar, Judit kom ut som tvåa med 72,42% (bara några hundradelar från ettan) och Ui fick nästan lika fina poäng han även om de bara var två i hans klass. Totalt sett så var det bara några få hästar på hela dagen som hade högre poäng och det känns ju jätteroligt måste jag säga! :) Båda två fick höga poäng för karaktär, Judit med hela 88 %, då de verkligen gillade att visa upp sig där inne men ändå stod helt blickstill när Jonna (som visade dem) gick för att fånga in dem igen. Jonna gjorde ett jättefint jobb! :) Jag hade också med mig Ida som extra hanterare samt på plats fick vi hjälp av Ella och Julia som framförallt fick hjälpa till att hålla koll på min snurriga gravidhjärna. Det har gått långt när ett kontrollfreak som jag blir rättad och påmind av en annars lite glömsk kompis (Ida).....

Det var söndagens historia om när två smått knubbiga "kortbenta" hästar med vita manar blev en prins och prinsessa :)

Júdit på mönstringen. Bild fotad på kameran då överföringen till datorn krånglar.
Läs hela inlägget »

Jag rider fortfarande Tolli, slutade dock galoppracea i skogen för några veckor sedan (tacka gud för det) och rider inte mer än några få gånger/vecka. Har varit med på lektionerna för Emma Ö nu i september men nu får jag nog lugna mig lite. Jag skulle kunna rida hur mycket som helst känns det som då magen glöms av där uppe på hästryggen, men jag måste vila kroppen lite också. Det sägs att man ska vila upp sig inför förlossningen. Om man räknar på beräknat datum så är det bara 6 veckor kvar......

Ida Tholin rider dock Tolli emellanåt, och ska troligtvis ha honom de två närmsta lektionerna för Emma. Jättebra träning för dem båda! Tolli är, trots sina 4 år, mer lättravad och lättgalopperad än Vaka, vilket gör att det blir helt annan ridning för Ida. Kul med variation :) Däremellan tar hon även någon lektion för mig på honom.

När novemer månad är inne kommer jag inte att rida mer utan då ställer jag Tolli på 2-3 månaders välförtjänt vila. Jag hoppas (men räknar inte med det för mycket) att kunna få någon timma över att rida honom då och då från och med januari. Tur att jag har världens bästa mamma som väldigt frivilligt vill vara barnvakt någon timma..

/Matilda

Läs hela inlägget »
Åsa på Júdit Åsa på Júdit

Júdt kom hem för några veckor sedan - efter ca 3 veckors inridning hos Åsa Rott. En riktig energibomb är hon, massor av fart och fläkt. Dessutom med häftigare gångarter än vi kunnat tänka oss. Det blir en riktigt fin tölthäst av henne tror jag, men även passen ligger nära. Jättenöjda som vanligt med Åsas jobb. Jag och magen håller oss för tillfället till mer utbildade hästar, men som tur var hade vi Jonna som frivillig att testa Judit. På bilderna är hon riden drygt 10 ggr. Sedan Judit kom hem har Jonna ridit henne några gånger och det har gått jättebra :)

Planen med Júdit just nu - minst två månaders vila och till våren ska hon sättas igång och kanske lämnas bort för visning som fyraåring. Tips och idéer till vem man kan lämna mottages gärna.

/Matilda

Jonna på Júdit
Läs hela inlägget »

Vi hade bestämt oss för att behålla Virka, vårt tvååriga fina sto e. Flipi och u. Vigdis för att hon är sååå fin när hon rör sig, stor och ståtlig samt har snygg exteriör. I veckan har hon dock skadat sig illa i hagen (på vad vet vi inte alls) och har ett djupt sår rakt över hasen på bakbenet. Nu är det vila och vila och vila (tur hon är två år bara) och bandagering över hela benet samt massa medecinering. Prognosen är i dagsläget ganska dålig för att hon i framtiden ska bli en hållbar rid- och tävlingshäst, men det finns en chans givetvis. Vi är så ledsna för detta... Vi tar en dag i taget och gör givetvis allt vi kan.

När Virka röntgades inne på djursjukhuset passade mamma och pappa på att väga henne. 392 kg!! Och hon är inte ens tjock, utan väldigt fin i hullet. Hon kommer att bli stooooooooor.
 

Läs hela inlägget »

Dessa glädjande och härliga bilder fick vi från Åsa Rott idag - tagna nyss från femte gången Júdit har en ryttare på ryggen! 

Helt plötsligt vill jag inte sälja henne längre - jag gillar Júdit positiva psyke och framåtanda. Från början har hon varit mammas favorit, men jag har alltid tyckt att hon är "vanlig" - förmodligen för att hon alltid varit snäll och schysst i all hantering osv. och då har jag tänkt att hon inte är något speciellt. Men är det något som man ska behålla så är de ju just dessa okomplicerade hästar, och det gör ju inget om hon går såhär efter fem gångers ridning heller? :) 

Kommer rätt köpare är hon givetvis till salu även om det tar emot! :)

Tack till den i Åsas närhet (!?) som tagit bilderna också! :)

Läs hela inlägget »

När jag var på Nordiska Mästerskapen i Danmark hade jag ingenting som jag "behövde" köpa till mina hästar. Då tyckte jag att jag kunde unna mig ett tunnt, rundsydd, träns med hög nosgrimma till mina pållisar. Här kommer modellerna Úi och Tolli, Úi fick dock prova det utan bett då han ännu inte var bettvan när bilden togs.

:)

Läs hela inlägget »

Häromdagen fick vi sms från vår uppfödning Heimdallurs ägare Jenny. Det var flera år sedan vi sålde Heimdallur, precis nyinriden som 4-åring och nu har han hunnit bli hela 7 år gammal! Hjälp vad tiden går fort. Jag red in honom själv, en otroligt snäll kille med fina rörelser. Heimdallur är e. Strakur från Kaggestorp och u. Ylfa från Kobonäs, alltså samma mamma som till Júdit och Ísmoli.

Nu är Heimdallur på inkörning, se så fint det kan se ut. Tack Jenny för ditt meddelande! :)

Läs hela inlägget »

Sköter sig som den rara fyraåring han är!
Ibland märker man att han är fyra förstås, men för det mesta kallar jag honom 12-årig gammal valack ;) Han är så himla go!

Ja, Tolli håller huller i trim till skillnad från mig. Här är jag i v. 29 av graviditeten. Inte sååå långt kvar nu faktiskt!

Jag rider fortfarande på Tolli (v. 31 nu) men försöker hålla ett lugnare tempo - rider jag för intensivt får jag blodtrycksfall och det är inte kul, men det är bra att hålla igång lite lätt om det går :)

Läs hela inlägget »

Wihooo, Jonna förberedde Júdit för sin inridning hur smidigt och snabbt som helst (ett kanonjobb)- helt plötsligt hade vi kört henne till Åsa Rott som fick fortsätta utbildningen och sätta sig upp på ryggen. Där har Júdit varit i nu drygt en vecka och Åsa har ridit några få gånger på henne redan. Idag fick vi den här bilden, och hur glad blir man inte? :)

Lilla söta fröken Júdit :) Henne kan vi ju inte sälja......?  Åsa gör ett toppenjobb som vanligt!

 

Läs hela inlägget »

Den där Júditá som vi säger.

Nu är det bestämt att hon åker på inridning omkring september. Hon är tre år men mycket stabil och mogen - endast grunderna ska läras innan hon får en längre viloperiod i höst/vinter. Det blir Åsa Rott som gör jobbet igen då jag var sååå nöjd med Aroras inridning. Júdit är en ganska cool typ av häst, det känns som om hon kommer bli stabil. Samtidigt är hon pigg och vaken och vill gärna vara där det händer, så hon blir nog kul. Det är dessutom så fint med hennes fuxfärg till hennes vita man. En häst som folk lägger märke till i hagen. 

För att Júdit ska förberedas för inridning kommer min brors flickvän Jonna att sadel och tränsträna samt markarbeta henne några veckor innan det är dags. Så himla bra att få hjälp, jag hinner inte och det underlättar betydligt för Åsas inridning om hon är van vid bettet när hon kommer till Åsa. Ska bli väldigt spännande att se vad det blir av Júdit! :)

Júdit är efter vårt fd avelssto Ylfa och Kraftur. Första av våra avkommor efter Kraftur som blir inriden. tyvärr har jag dåligt med nyare bilder på Júdit men det kommer nog bli några nu när Jonna håller på med henne och sedan under inridningen hos Åsa. 

Júdit är till salu.

Läs hela inlägget »

När jag får tid över förbereder jag Ui för framtiden - en ridhäst ska han ju också bli! Han är dock ganska liten fortfarande så jag tänkte vänta med att låta honom bli inriden til vintern/våren. Nu är han ju bara 3, så det är ju ingen brådska. 

Jag har longerat honom lite och miljötränat honom, små korta pass i taget. Ibland undrar jag om någon har tjuvtränat honom eller om han är född med någon begåvning, han bara gör vissa saker utan att jag behöver lära honom. T.ex tvärnit och halt i longeringen när jag säger hao och sätter upp handen. Vem har lärt honom det? Inte jag i alla fall. Det måste vara någon av de andra hästarna i flocken, höhö.....

Men ibland så är han också en väldigt vanlig treårig hingst som hittar på hyss och bus och då minns man ju, haha!

Läs hela inlägget »

V.29 var det ridläger för ungdomar på Lingården hos Emma Örtendahl. Ella skulle vara med där med Gandur, så det passade fint att hon flyttade honom från deras "stuga" på Torsö till Lingården lagom till att lägret började. Nu ska han stå kvar på Lingården där Ella rider honom och hennes andra häst Fossa. Allt verkar ha gått bra och Gandur har fått en ny valackflock med massor av andra valacker i, där jag för övrigt hört att han styr och ställer lite grand.

På fredagen åkte jag och Ida för att se på ridlägeravslutningen - ett gäng glada men trötta ungdomar med pyntade hästar hade en stafettuppvisning för oss i publiken. Mycket roligt att se dem, och väldigt kul att få pussa på Gandur lite.

Jag har några bilder på detta, men inte på denna datorn. Det får bli senare.

Läs hela inlägget »
Alfur fra Selfossi som Freyja ska betäckas med! Alfur fra Selfossi som Freyja ska betäckas med!

Kravlös ridning är bra!
Nu, under sommaren, har jag ridit Freyja och Tolli ganska regelbundet och eftersom jag inte har bokat in några kurser eller tävlingar pga magkulan så är min ridning ganska kravlös. Men vad bra det är att ha det så ibland! Helt plötsligt rider man utan att tänka för mycket - det är en ridstil som verkligen passar Freyja.

Jag har funderat på det där som man hört vissa tränare säga "ta alltid några minuter i början på ridpasset där du stämmer av alla saker med hästen såsom enklaste ridningen halt, framåt och sidan". Vissa hästar behöver nog inte så mycket av det, man tutar och kör på det som man gjorde dagen innan och det fungerar hyfsat. Men Freyja - hon kan kännas som en oinriden häst det första varvet, trots att jag red igår, i förrgår, i förrförrgår osv. Jag MÅSTE påminna henne om hur man gör en halt, hur man går framåt, hur man böjer sig och hur man går åt sidan. VARENDA EVIGA RIDPASS. Vet inte om hon har minne som en guldfisk, men hon måste bara bli påmind i några minuter innan vi kan fortsätta med gårdagens övningar. DÅ fungerar allt bara sedan. Det är skrattretande att se henne när jag gör en halt första gången på ridpasset, hon är verkligen smått kocko och det ser ut som hon tänker "vad håller du pååå med? vad är stanna? ahaaaaaa, du ville inte full fart framåt, men har vi verkligen stannat helt och hållet tidigare?".

I vilket fall som helst går Freyja väldigt bra nu. Ibland förstår jag hennes hysteri och framåtanda (dock inte i denna värmen som varit, då förstår jag det inte alls). Men jag har inga speciella krav mer än trevliga och behagliga ridpass med härlig tölt och avslappnad trav, och det tycker jag vi börjar få till.

I morgon eller på onsdag åker Freyja på betäckning (semin) med Alfur fra Selfossi. Hoppas hoppas att det går hela vägen, första gången vi betäcker via semin ;) På bilden ser ni Alfur.

Läs hela inlägget »
Atli instruerar mig på Tolli Atli instruerar mig på Tolli

För ett par veckor sedan var Tolli på träning hos Åse Ericson i Ullstorp, Falköping. Det var Atli som red och tränade ett gäng hästar under veckan, alla i varierande åldrar från nyss inridna till äldre mer erfarna. Han red totalt fyra ridpass och på den femte dagen kom ägarna dit för att få lära sig vad Atli tränat på under veckan och för att få reda på vad som kunde jobbas vidare med.

Tolli har ju börjat tölta mer och mer hemma det sista, så den här veckan var verkligen som en extra kick i baken för att få igång tölten ordentligt. När Atli red honom för mig så visade han en jättefin, helt taktren tölt med fin form och fint tempo. Det "enda" som skulle justerad var att börja honom mer när han styvade sig mot passtakt och att samla honom/driva på honom mer när han gick mot travtakt. I rundvolten var detta inga problem alls, men han blir lite mer ostabil i paddocken, dock justerbart :) Han var så avslappnad och fin att rida, så himla kul! Det är så lätt att glömma att han bara är 4 år, min fina "ponny"....

Atli sa att han är en "oförstörd unghäst" vilket är sååå kul att höra när jag lagt så himla mycket tid på honom själv och inte lämnat bort honom för inridning. Lillprinsen!

Även Ida hade med Röskur på den här träningsveckan, hennes ridpass för Atli blev full fart framåt i skogen med Atli och mig på fyrhjulingen bredvid. Så kul, det ska vi göra mer här hemma nu när magen växer på mig. Fyrhjulingen känns på något sätt mer "alla fötterna på marken" än en häst.

OBS, samtliga bilder tagna av Åse Ericson.

Läs hela inlägget »
Árora på inridning Árora på inridning

Jag blir ju inte direkt smalare och i takt med att magen växer så händer det också massa saker med hästarna.

Árora är nu såld, en härlig tjej som heter Karin från Ulricehamn köpte henne. Árora går kvar hos oss över sommaren innan Karin flyttar hem henne. Kommer sakna denna positiva lilla tjej som alltid kommer fram i hagen och bara är sååå söt :) En riktigt trevlig häst tycker jag. 

Tolli töltar numera väldigt lätt, visst kommer det in passtakt också, men han kan röra benen i annat än trav varv på varv på varv i paddocken. Han gör mig så glad! I går trotsade vi regnet och red ett pass i spöregn i paddocken, och Tolli var busig och gjorde små hopp och frustanden i varje hörn :P I övrigt så töltade han och flyttade fram och bakdel i tölt, inte illa tycker jag för en fyraårig gosse!

Jag har också fått igång Freyja lite lätt igen - och sist jag red henne fick jag riktigt bra känsla. Det blir bättre och bättre igen, känns så skönt att hon är igång och okej. De dagar hon brunstar får man rida henne i nedförsbacke då rumpan är så högt hela tiden pga av att hon måste stanna och skvätta lite, haha. Men det är ett gott tecken då hon snart ska semineras med Alfur frá Selfossi :)

Idag har jag kört min bästaste och älskade Gandur till Torsö. Där ska han bo i två veckor hos Ella och Rebecca och deras Fossa. Sedan åker han med dem till Lingården, där han ska få vara under min gravidperiod samt nybliven mammaperiod. Ella ska rida och tävla Gandur, hon börjar med ridläger v.29. Ska bli så kul att åka och titta på dem och följa dem.

På Torsö är det väldigt vackert, Gandur o Fossa har en superfin hage och kommer väl överens med varandra. Konstigt att rangordning inte är något som måste prioriteras när det finns gräs i hagen :P Stallet och ridvägarna är också super, vi red en sväng och badade i vattnet, Gandur med öronen spetsade framåt hela tiden. Känns inte som något "hejdå på ett tag" idag, jag kommer hälsa på Gandur så ofta jag kan och ta ridturer tillsammans med Ella. Det är så kul! :) Nedan kommer bilder från dagen: 

Ella på Fossa, jag på Gandur
Läs hela inlägget »
Vinsten :) Vinsten :)

Som på sin första tävling tillsammans  förra helgen (Gaedingakeppni på Sävebanan) vann en blågul rosett och toppfina poäng (8.03 i uttagningen). Så himla stolt ägare till hästen men framförallt stolt och glad över att ha fått hitta en så mogen, duktig och ambitiös tjej som Ella till Gandur! :)

Läs hela inlägget »
Dáti Dáti

Jag ligger lite efter i bloggen, men tänkte i alla fall skriva något om att Dáti åkte för ca en vecka sedan till sitt nya hem utanför Trollhättan där han nu ägs av Nina Timmerfors.  Vi körde Dáti dit, redig kille som sprang på transporten, och där fick han en kompis som heter Freyr. I princip inget bråk mellan hästarna utan mest lek och gnabb, där gick de sida vid sida i solnedgången :)

Dáti är ju en 2-årig hinst efter Flipi och undan vårt sto Vaka.

Vi önskar Nina all lycka till med denna otroligt charmiga och härliga häst, Dáti kommer att gå att följa på Ninas blogg (som hon har tillsammans med två andra tjejer) på www.isbitarna.se

Här kommer några bilder från ihopsläppet:

Dáti och Freyr
Läs hela inlägget »
Till salu - Júdit Till salu - Júdit

Att vara gravid med första barnet har gjort att jag måste fundera mycket på alla hästar som jag har och hur jag ska få vardagen att gå ihop framöver. Jag kommer aldrig att sluta rida då det skulle göra mig olycklig, även om jag förstår att det kommer att vara några månader under hösten som jag inte KAN rida. Jag måste dock inse att det inte är tid för mig att rida in unghästar samt vidareutbilda dem nu framöver. DÄRFÖR ska nästan alla unghästar säljas, just för att de inte ska bli ståendes och för att de är värda någon som tar hand om dem och förvaltar det som finns i deras fina stam och kapaciteter.

Árora, Dáti och Bía har vi hittat två väldigt bra köpare till som också har tingat dem - veterinärbesiktning ej gjort och kontrakt är dock inte skrivet ännu. Jag och mamma känner att dessa hästar kommer att få så himla bra hem, så det känns jätteroligt! Troligtvis kommer Árora och Bía att gå kvar en bit in på sommaren åtminstone för att underlätta för de blivande köparna. Dessa tre hästar har otroligt fin stam med bedömda föräldrar och väldigt mycket kapacitet - jag hade UTAN tvekan sparat någon av dem om jag hade haft mer tid framöver då jag tror att de alla är lovande tävlingshästar. Men de är värda någon som faktiskt har tid för dem!

Utöver dessa har  vi kvar några unnghästar - Júdit, Úi och Virka. Júdit ska också säljas, då hon är redo för inridning snart och det är ingenting som vi har tid till nu. Jag är givetvis lite förvånad över att det just är HON som inte är tingad ännu då hon drar till sig flest blickar här på gården och har fått mest "likes" på saluannonserna på Facebook. Ett otroligt fint och stabilt sto efter Kraftur. Úi är ju min lille prins som jag fått av mamma och pappa i födelsedagspresent innan han ens var född då jag är otroligt förtjust i hans mamma Ýra. Så han kommer jag nog aldrig att kunna sälja, åtminstone inte på många år. Att han är vacker gör ju att han ännu mer får bli kvar på gården. Han är tre år nu och ska lämnas bort för inridning till hösten eller nästa vår då jag själv inte vill rida in honom som gravid eller hinner med det till våren när bebisen kommit. Virka får också bli kvar, jag är ju löjligt förtjust i storebror Tolli och Virka har sett lovande ut från första sekund. Hon är ju bara 2 år så vi har lite tid på oss att veta vad vi vill göra med henne.

Det var alla unghästar - planen är alltså att Úi och Virka av unghästarna ska sparas så länge.

När det gäller min största ögosten och ägodel Gandur har jag tagit beslutet att låna ut honom, åtminstone under höst, vinter och vår 2014/2015. Han är för fin för att bara bli ströriden av mig eller bli utlånad till någon här och där på enstaka ridturer. Han ÄR en ungdomshäst helt utan tvekan och kan gå långt på tävlingsbanan med en ungdom om man så vill, om inte annat är han ju en väldigt lyxig träningskompis i vått och torrt. Ska han någonstans så är väl Lingården hos Emma Örtendahl något som jag alltid kunnat tänka mig. Därför ska världens bästa 11-åriga Ella låna honom på foder och ha honom där tillsammans med sin andra häst Fossa. Gissa om jag kommer att hänga på Lingården med min stora mage i höst? Räkna med mig titt som tätt ;) Ella har redan planerat in sin första tävling på honom som blir nu innan han flyttat dit - 8 juni. Ska bli såååå roligt!

Om man inte har en Gandur hemma - en sådan som ställer upp i alla lägen och som kan ridas 5-6 dagar/vecka likväl som 1 gång/vecka utan att någon skillnad känns - så måste jag ju ha någon annan häst att rida då jag vill rida? Freyja är tyvärr en häst som ska hållas igång minst 4-5 dagar/vecka för att fungera bäst så därför blir Tolli min ridhäst nu framöver. Jag är alltid så glad på honom, jag litar på honom, han är mjuk, smidig och elastiskt (förutom lite klumpig), han känns likadan efter 1 vilodag som efter 2 veckors vila och dessutom kommer han att bli ganska flott tror jag :) Givetvis är han ingen Gandur, men han är ju bara 4 år så han behöver ju få lite chans att hinna bli det också :) Dessutom kommer lilla Ida T att hjälpa mig att rida Tolli emellanåt när jag inte hinner. Och så kommer han ju att behöva långa vilor då han är så ung :)

Soldan ska lånas ut på foder, vi har hittat fodervärdar här som kommer att ha honom kvar här på gården. Känns jätteroligt! Även Saeta, mammas häst, blir kvar eftersom hon också ska ha något att rida på :) Dóni och Vaka (Vaka är ju också utlånad på foder) får ju givetvis vara pensionärer här för alltid. 

Bara Freyja kvar då - eller har jag glömt något?
Vad gör man med ett sådant speciellt sto? Hmmm....Jag vägrar att sälja just nu.... Jag har väl alltid tyckt att hon skulle må bra av att få mogna till sig genom att få ett föl.....? Eller vad tycker ni?

/Matilda

Världens charmigaste fyraåriga sto Árora är nu tingad.
Lillasyster Bía är nu också tingad - en snygg tjej med fin stam hon också!
Och världens charmigaste lillebror Dáti med samma stam och förutsättningar är också tingad till samma köpare som Bía!
Läs hela inlägget »
Bilden är från förra tävlingen, den 21 april, då vi också kom tvåa med poängen 5,63. Bilden är från förra tävlingen, den 21 april, då vi också kom tvåa med poängen 5,63.

Älskade pålle!

Förra helgen var jag och Gandur iväg och tävlade på Djarfur Open i Kungsbacka. Detta var sista gången på ett bra tag som vi tävlade Gandur och jag, jag kommer inte att få igen mina vita ridbyxor längre.... ;)

Vi fick en fin andraplacering med poängen 5,21 som vi är väldigt nöjda med. Framför allt är vi nöjda med de fina poängen i pass! 

Med mig hade jag mamma och Ella som agerade hund och hästskötare! Ella hade full koll på allting, så det är med glädje som jag kan lämna över min fina tävlingshäst på foder till henne... Hon ska rida sin första tävling på honom redan den 8 juni. Gissa vem som kommer att stå och heja högst?

/Matilda

 

Bilden är från förra tävlingen, den 21 april, då vi också kom tvåa med poängen 5,63.
Läs hela inlägget »

Nu har Litla åkt till sitt nya hem hos Lisa Jern mellan Falköping och Skövde. Vi kommer att sakna detta docksöta sto här hos oss men hon är så värd en egen person som pysslar om henne och tar hand om henne! Dessutom ska Litla kanske få chansen att träffa en snygg hingst (kanske blir det Andri fra Feti) för att sedan få ett föl nästa sommar... Hoppas på detta! Lycka till Lisa med denna fina häst!

 

Läs hela inlägget »

Har inte glömt, även om det var ett bra tag sedan nu, fredagen den 2 maj var BÅDA våra 12-åriga "stalltjejer" Ida och Ella här och hjälpte mig med hästarna. Först red vi en sväng på Gandur, Vaka och Tolli. Vi provade en ny väg (eller en gammal igenväxt) och lekte lite galna i skogen bland granarna.

Sedan hade vi unghästträning på de två små hingstarna, Ida och Ella hanterade Dáti och Úi för att träna dem på att stå snällt uppbundna i stallgången och det gick givetvis jättebra! :)

Efter det var Ida tvungen att åka hem och jag och Ella hann med en liten tur på Árora och Saeta - också det gick super!

En toppendag helt enkelt! Vi har tur som får låna dessa tjejer emellanåt ;)

/Matilda

I bak Ida på Vaka och i fram Ella på Gandur
Ida får en puss av Dáti 2 år
Ella och Úi 3 år
Läs hela inlägget »
Vår bebis i v.13, nu är vi i vecka 16. Vår bebis i v.13, nu är vi i vecka 16.

Ja, fy vad jag har varit dålig på att skriva här i bloggen det sista. Det får bli skärpning på det!

Det händer så mycket med hästarna nu... och även på människofronten. Jag har blivit faster till lilla Svea, första bebisen i släkten får vi nog säga. Det innebär att mamma har blivit farmor, något som hon drömt om så länge.. Till råga på allt blir hon mormor i november då jag och Peter också väntar en liten bebis. 

Detta gör att vi har tänkt igenom varje häst noga och ordentligt. Vilka ska vi sälja? Vilka har vi tid med? Kommer jag att kunna/hinna rida något alls det närmsta året?

Och vi börjar nog hitta en plan för dem flesta...... Många säljs, några lånas ut på foder. Ja, det känns som om vi börjar få koll på det mesta så att jag ska kunna ha ett småbarnsliv och mamma får vara både farmor och mormor i större utsträckning!

/Matilda

Läs hela inlägget »
Gandur som "nunna". Bogskyddet halvvägs på... Gandur som "nunna". Bogskyddet halvvägs på...

Igår fick jag sådan bra hjälp med mina hästar under hela dagen. Ella, 11 år, hjälpte mig med att rida några stycken - vi red 3 st var för att motionera alla.

Först ut red Ella på Gandur och jag på Soldan, en härlig sväng i skogen med en gaalet fin Gandur! :) Pigg och glad som vanligt- och Ella med ett leende på läpparna.

Sedan hann vi med en liten sväng till innan lunch- det var 4-åringarnas tur, Tolli och Árora. Första gången som en yngre människa som Ella fick testa Tolli - det känns konstigt att säga men han uppförde sig som en 12-årig valack. Det är väl i och för sig vad jag hade väntat mig på min fina pålle. Han gjorde verkligen precis vad Ella bad honom om! De tränade ökad och samlad skritt, skrölt, trav och galopp. Han är så himla bra den där Tolli.....
Jag red Árora för första gången sedan hon kom hem - och ja, lite nervös var jag allt - men åh vad hon var duktig! :) Hon frustade och jag skrittade runt en stund, sedan tog jag lite tölt och trav några varv och sedan var jag nöjd. Så aspänd och lugn men ändå pigg och framåt. Ser fram emot att fortsätta träna henne.

Vi tog en lunch, jag började ana lite trötthet i Ellas ögon, men hon tackade inte nej till en ridtur till så vi avlutade dagen med en tur i skogen på Saeta och Litla. Ella red Saeta och jag Litla. Ella fick träna travigångsättningar på Saeta när hon var lång och låg och även galopp. det gick jättebra! :) Litla var också superduktig - men en 30-årig Dóni längtade efter sin tjej i hagen så han blev gladare när vi kom tillbaka från turen...

Jag gissade att Ella skulle somna i bilen på vägen hem, vilket jag senare fick bekfräftat att det stämde ;)

Nedan kan ni se en film när Ella galopperar på Tolli och ett par bilder :)

Ella på Tolli
Árora
Läs hela inlägget »

Igår hämtade vi fröken Árora från sin inridning i 5 v hos Åsa Rott. Wow vilken duktig häst hon är energiknippet - glad och framåt hela tiden!

Åsa visade henne i alla gångarter och sedan fick även jag prova! Superstabil men så härligt framåt. Väldigt svängbar och lydig också..... Totalt riden ca 15 ggr.

TACK till Åsa som gjort ett fantastiskt jobb med henne! ;) Du är bäst!

Har en filmsnutt på henne också..... Ska se om jag kan lägga ut den här snart. MEN den skulle behöva tystas när det gäller ljudet för mamma och jag tjattrar konstant genom hela filmen......... pinsamt.

Jag och Árora
Läs hela inlägget »

Det kändes som på gamla goa tiden när shettisarna Mon Chérie och Nala promenerade in på vår gårdsplan med sina nya ägare. Familjen, som nu äger dem, skulle vara med på en TRECdag här med Nala och deras lite större ponniesar Bella och Hampus. Då fick ju givetvis Chérie följa med hit också så hon slapp stå hemma själv i sin hage. Jag älskar att få krama och pussa på de här två små varelserna emellanåt, de gör mig så glad!

Chérie, som var min första ponny, är nu 20 år gammal men det kan ingen tro! Hon är hur fin som helst! Bara 87 cm hög.....

Nala - nu 13 år gammal (om jag inte räknar fel) är den shettisen som betytt allra mest för mig. Jag lärde henne allt jag kunde - från föl till inridning. Nu har tjejerna Wallin utvecklat henne något enormt i ridningen och Malva rider Nala hur fint som helst. De är med på lektioner i Floby ridhus och hoppar hoppclearrounder m.m. Härliga lilla ponny!

Chérie
Nala
Läs hela inlägget »

Det verkar gå jättebra för Åsa och Árora på inridningen. På bilderna är hon riden under tio gånger totalt någonsin - jag tycker det är helt sjukt. Åsa är verkligen hur duktig som helst!!!

Ja, Arora är precis som Tolli också till salu. Det GÅÅÅÅR INTE sälja när det ser ut såhär? Vad ska man göra? Lillsnuttan!

Árora är efter två högt bedömda föräldrar och har flera förstaklassyskon på sin mamma Vakas sida.

Läs hela inlägget »

Jag, Ida och Ella har varit på kurs i helgen för Hinni - på tre fantastiska pållar! Ibland kommer det stunder så jag tänker på hur mycket dessa lurviga varelser betyder för mig - det är helt otroligt!

Jag hade med mig Freyja, Ida sin Röskur och Ella lånade Gandur av mig. När jag ridit Freyja några minuter fick jag avbryta - hon kändes inte bra och Hinni såg att något var fel. Vad som är fel vet vi inte ännu, men hon kändes låst/ojämn/halt!?/ansträngd och hon snubblade och paddlade med benen så konstigt. Jag har känt av tendenser till detta de senaste ridturerna, kanske någon spänning/överansträngning eller liknande, måste kollas upp i alla fall. Så jag (och Jenny som var med och hjälpte till) girade hem med Freyja och bytte häst på några minuter - Tolli fick agera kurshäst resterande ridpass. Vilken jäkla 4-årig häst han är! Jag fattar det inte! Lydig, rolig, pigg, glad, postiv och mjuk som en spindel. Man blir bara så glad av honom. Sedan måste han lära sig att stå i box när kompisarna går ut, men det är en annan femma. Vi kom långt i töltsättningen (mycket skrölt) och om en vecka säger Hinni att han töltar om det fortsätter såhär. Traven och galoppen är fin, vi ska träna på mycket fart och fläkt och rida i det tempot där han bär sig bäst.

Ida var (tänkte skriva "som vanligt" och ja, det börjar väl bli som vanligt nu när Rörre går så prima) nöjd med helgens kurs på Röskur - han visar att han är en tölthäst, travhäst, passhäst jaa vad mer begära?

11-åriga Ella fick låna Gandur (aka hingsten) hela helgen - fyra ridpass. Lycklig tjej, lycklig häst med vårkänslor och jaa, en tokigt bra kombination de där två tillsammans! Jag kan inte förstå att Ella bara är 11 år och att min Gandur numera är hennes "läromästarare" i fem gångarter. Ella fick rida femgångsprogram och efter att bara ha lagt Gandur i pass två gånger här hemma så gjord hon fyra hur snygga passläggningar som helst. Tillsammans kan de utveckla varandra ännu mer! Hinni tycker att hon ska tävla femgång - och jag med såklart. Jag tycker bilderna talar för sig själva! Hinni kallade det ett privilegium att Ella får rida på Gandur, och jag vill lova att jag fick gåshud och var mäkta stolt när hon flög runt på honom! Gandur bjöd också på show i hagen - lek och bus i mängder - han är rolig min lilla häst! <3

NU TILL BILDREGNET:

Tolli och jag
Ida och Röskur
Gandur och Ella
Ella och Gandur i pass
Stor och liten - Tolli och Gandur
Läs hela inlägget »

Jag och Tolli, jag och Freyja, Ida och Röskur, Rebecka och Odinn :)
Jag tycker att bilderna talar för sig själva!

Läs hela inlägget »

Det verkar gå bra för Árora på sin inridning hos Åsa Rott. Jag är sååå nöjd med att hon är hos just Åsa, det känns helt rätt.

Här är en film när Åsa sitter på Árora en av de första gångerna.

/Matilda

Läs hela inlägget »

Dáti är 2 år nu och till salu! Han är så himla charmig.....

Läs hela inlägget »

Idag tog Ida lite bilder på mig när jag red Tolli. Det går faktiskt inte förklara hur rolig han är att rida trots att han bara är 4 år. Vilken kille han är!

Läs hela inlägget »
Tölt Tölt

Igår hämtade jag (och Peter) hem Freyja från 1 månads träning hos Danni på Lunden i Gislaved. Det var en fiin häst vi kom för att hämta! :) Tusen tack till Danni och Berglind för att ni har tagit så väl hand om henne!

/Matilda

Trav
Pass
Läs hela inlägget »

Ja, en vääldigt konstig tand hittade vi i Tollis mun. Den sitter löst och är på väg att ramla ut pga av en ny tand som tryckt på innifrån. Veterinären fick dock hjälpa till att ta bort den idag då den satt så konstigt som ni kan se på bilden nedan.

Läs hela inlägget »

Det är så kul att få sådana här bilder från Ismolis nya ägare som är så nöjd med honom! Han kunde inte fått det bättre!

Läs hela inlägget »

I lördags var det Gandurs tur att gå två lektioner för Atli. Vi tränade mycket på lång och låg form i tölten men även lite pass på slutet, det gick väldigt bra båda lektionerna. Gandur kändes pigg, glad och fin, min klippa.....

Det är så mysig på Atlikurserna, jag och Ida längtar alltid efter att få krypa upp i de mjuka sofforna och bara ligga och vänta på nästa ridpass. Det är helt enkelt världens bästa ridanläggning, Väddholmen!

/Matilda

Läs hela inlägget »

I torsdags fick Tolli gå sin första lektion för tränare någonsin. Eftersom Emma Ö kommer till Rössberga och håller lektion varannan torsdag passade jag på att träna Tolli för henne. Jag sa som det var till Emma," pigg och trevlig häst med bra huvud, har ridit honom totalt kanske 20-25 gånger men det finns ännu ingen tölt överhuvudtaget". Lektionen gick sååååå bra och Tolli var pigg och glad, känslig och lydig. Efter lektionen sammanfattade Emma honom som "Pigg och glad, stor och stabil häst med bra ridexteriör, lätt för alla gångarter (tölten visade sig ligga väääldigt nära), bra huvud och en häst som alla kan rida!" Jag kan säga att det värmer att höra allt det där när liten Tolli har blivit stor och vi har glädjen att följa honom hela vägen till ridhäst.

På fredagskvällen fick Tolli åka till Väddholmen för sin första lektion på bortaplan någonsin! Då tränade vi för Atli. Transportresan gick super och han var i princip inget stressad, men så hade han ju Röskur med sig också eftersom Ida också skulle rida. Jag måste erkänna att jag var nervös innan jag hoppade upp för att Tolli skulle rusa runt med mig i ren stress eller något, första gången i ett ridhus förutom en unghästmönstring när han var yngre. Pigg var han, men fullt lydig och lyssnade på allt! Vi visade full fart i trav och galopp men jag bestämde minsann tempot. Atli ville prova honom, och min första tanke var "Herregud ska Tolli ha en MAN som dessutom är lite tyngre än mig på sig, min lille bäbis" men jag glömmer lätt att han är större och rejälare än alla de andra hästarna hemma. Och vad fint han gick med Atli! Han hade riktig fin svikt i gångarterna! Nu övar vi på skänkelvikningar och att skapa en lateral rörelse inför tölt. Atli tyckte att det var en trevlig unghäst med lovande framtid som trevlig fyrgångshäst. Jag tror att tölten kommer bli bästa gångartern för han har så naturligt lyft på något sätt.

På söndagen red jag ut Tolli hemma i skogen, Ella kom och red på Gandur. Hon är så duktig på Gandur och jag ser verkligen fram emot Hinnikursen i mars då Ella ska rida Gandur en hel helg. Denna ridturen fick Ella prova passen på Gandur också och det gick ju strålande. Jag fick ju galoppera på Tolli för att hänga på Gandur och Ella och mitt i en avsaktning från galopp börjar Tolli tölta några steg, och detta lyckades Ellas mamma Rebecca fånga på bild/film. Det är denna bilden som syns här....

Nog om Tolli, men jag längtar faktiskt efter att få se vad han lär sig dag för dag!

/Matilda

Läs hela inlägget »
Gandur som handhäst Gandur som handhäst

Igår när jag skulle rida ut på Soldan så tog jag med Gandur som handhäst då han inte har varit riktigt kry och jag kände att jag ville mjukstarta med honom lite genom att inte rida på honom. Mjukstarten blev inte alls som jag hade tänkt mig. Allt gick visserligen bra till en början, men på hemvägen så travade vi så fint när Gandur växlar upp till växel 50711 i sin trav bredvid mig och Soldan... Det resulterar i att Soldan slår upp i galopp för att överhuvudtaget ha en chans att hänga med. Vilket i sin tur resulterar i att Gandur så småningom går upp i galopp han också (och för er som känner Gandur vet att det krävs en HIMLA trav innan han ens tänker galopp). Jag försökte givetvis stanna ett X antal gånger utan resultar. Och där satt lilla jag i fullt sken med två starka och superglada 12-åriga killar som älskade livet!

Jag fick stopp ett visst antal brevlådor och järnvägsviadukter senare....

Läs hela inlägget »

Välkommen till Rössberga lilla söta Colin!

Mamma och pappas 9 veckors collievalp! En riktig liten charmknutte! Han är så go, en sådan där valp som man kan ha i knät och som verkar helnöjd med det! :)

/Matilda

Läs hela inlägget »

Första riktiga skogsritten på Tolli är avklarad! I lördags red jag ut tillsammans med Ida T som red på rutinerade och trygga Vaka. Jag sa till Ida att jag bara skulle rida Tolli över åkrarna (där är han riden förut) och att jag sedan skulle gå resten av rundan. Men ju längre jag kom desto mer insåg jag att han faktiskt var mogen för detta och det slutade med att jag red hela rundan. Vi var ute i 45 minuter, kanske lite länge för att vara första gången, men Tolli är van vid ridpass i paddocken och vi stod lite stilla och vila emellanåt också. Han var såååå duktig, över förväntan! Han blev inte rädd för något, gick piggt och stadigt framåt (höll samma tempo som Vaka vilket ni som känner Vaka vet inte är ett långsamt tempo), travade på litet skänkeltryck, stannade på hooooow och var inte särskilt beroende av Vaka. Han gick till och med först stor del av rundan!

När man rider unghästar i början kan de lätt vara lite tröga eller försiktiga tycker jag, men med Tolli är allt så annorlunda och ibland känns det som om han är riden många många år. Han känns så otroligt stark och positivt pigg! Jag tycker så mycket om honom, jag hoppas så att han kan få komma till någon som han får stanna hos lääänge. Han har en sådan personlighet tycker jag, han gillar verkligen socialt umgänge. Lilla Ida T brukar stå och mysa med honom länge, hon nästan hänger runt hans hals, och han bara älskar det! Jaa, guldstjärna till Tolli för hans sätt att vara!

/Matilda

Tolli på ridtur (JA, jag är bortklippt för ibland hamnar jag fel på kort)
Ida T på Vaka
Läs hela inlägget »

Säg hej till Ui, min treåriga hingst! Åh, han är så snäll och lydig. Det är bara att hålla tummarna att han inte blir hingst på riktigt när sommaren kommer.......

Jag kan stå och borta på honom länge länge bara för att .....

Läs hela inlägget »
Freyja Freyja

För sjuttioelfte gången så har jag varit på Hinnikurs och för lika många antal gånger så har det gått sådär otroligt bra igen! Hinni är väldigt bra på att förklara, men framför allt att hitta det speciella med varje häst och få fram motivationen hos ryttaren!

Freyja var hur rolig som helst att rida och de två sista passen kändes hon som vilken lydg men häftig ridhäst som helst! Hon är knappt irriterad på mig längre :) Sådan himla stor skillnad! Hinni sa något i stil med: "Vi människor försöker göra hästarna till att de inte ska vara rädda för något, de ska lyda oss i alla situationer och de ska alltid springa så fort som vi vill. Vi vill helt enkelt att de ska vara som maskiner fast helst ska de likna en häst också...Men hur vore det om du anpassar dig efter Freyjas naturliga instinkter och ni kan kompromissa lite? Hitta lägen där hon är flott i sin egen vilja!" Sagt och gjort, Freyja och jag hade därmed full fart kommande ridpass (eftersom Freyja älskar det) men eftersom jag var inställd på det och red henne utifrån det så var hon inte stressad utan snarare FLOTT! :)

De två första ridpassen var mamma med på sin Saeta. Otroligt roligt att mamma ville vara med trots att hon var nervös som ett asplöv innan hon började rida för Hinni Det var första gången hon red på kurs och hon var mycket nöjd med de två ridpassen hon tog. Saeta skötte sig fint och Hinni tyckte att mamma hade en "flott" häst vilket jag tror att hon lever länge på....Det såg jättefint ut, jag tycker at mamma är duktig och Saeta är en superfin häst!

Tyvärr inga bilder från kursen...

Igår körde jag och mamma ner Freyja till Gislaved till Danni och Berglind, där Danni ska träna Freyja i några veckor. Extra kul när hon är så rolig och duktig att rida nu. Om det går bra och hon utvecklas åt rätt håll under våren så ska Danni avelsvisa Freyja i maj. Vi får väl se, just nu har hon gångarterna väl separerade och faktiskt riktigt fina, passen behöver bara få mer styrka och fart. Sedan kan ju givetvis alla gångarter bli såå mycket flottare och det är det som är så himla roligt!

/Matilda

Läs hela inlägget »

I den här bloggen kan ni läsa om vår vardag tillsammans med hästarna.