Planen för våra fina hästar

Till salu - Júdit Till salu - Júdit

Att vara gravid med första barnet har gjort att jag måste fundera mycket på alla hästar som jag har och hur jag ska få vardagen att gå ihop framöver. Jag kommer aldrig att sluta rida då det skulle göra mig olycklig, även om jag förstår att det kommer att vara några månader under hösten som jag inte KAN rida. Jag måste dock inse att det inte är tid för mig att rida in unghästar samt vidareutbilda dem nu framöver. DÄRFÖR ska nästan alla unghästar säljas, just för att de inte ska bli ståendes och för att de är värda någon som tar hand om dem och förvaltar det som finns i deras fina stam och kapaciteter.

Árora, Dáti och Bía har vi hittat två väldigt bra köpare till som också har tingat dem - veterinärbesiktning ej gjort och kontrakt är dock inte skrivet ännu. Jag och mamma känner att dessa hästar kommer att få så himla bra hem, så det känns jätteroligt! Troligtvis kommer Árora och Bía att gå kvar en bit in på sommaren åtminstone för att underlätta för de blivande köparna. Dessa tre hästar har otroligt fin stam med bedömda föräldrar och väldigt mycket kapacitet - jag hade UTAN tvekan sparat någon av dem om jag hade haft mer tid framöver då jag tror att de alla är lovande tävlingshästar. Men de är värda någon som faktiskt har tid för dem!

Utöver dessa har  vi kvar några unnghästar - Júdit, Úi och Virka. Júdit ska också säljas, då hon är redo för inridning snart och det är ingenting som vi har tid till nu. Jag är givetvis lite förvånad över att det just är HON som inte är tingad ännu då hon drar till sig flest blickar här på gården och har fått mest "likes" på saluannonserna på Facebook. Ett otroligt fint och stabilt sto efter Kraftur. Úi är ju min lille prins som jag fått av mamma och pappa i födelsedagspresent innan han ens var född då jag är otroligt förtjust i hans mamma Ýra. Så han kommer jag nog aldrig att kunna sälja, åtminstone inte på många år. Att han är vacker gör ju att han ännu mer får bli kvar på gården. Han är tre år nu och ska lämnas bort för inridning till hösten eller nästa vår då jag själv inte vill rida in honom som gravid eller hinner med det till våren när bebisen kommit. Virka får också bli kvar, jag är ju löjligt förtjust i storebror Tolli och Virka har sett lovande ut från första sekund. Hon är ju bara 2 år så vi har lite tid på oss att veta vad vi vill göra med henne.

Det var alla unghästar - planen är alltså att Úi och Virka av unghästarna ska sparas så länge.

När det gäller min största ögosten och ägodel Gandur har jag tagit beslutet att låna ut honom, åtminstone under höst, vinter och vår 2014/2015. Han är för fin för att bara bli ströriden av mig eller bli utlånad till någon här och där på enstaka ridturer. Han ÄR en ungdomshäst helt utan tvekan och kan gå långt på tävlingsbanan med en ungdom om man så vill, om inte annat är han ju en väldigt lyxig träningskompis i vått och torrt. Ska han någonstans så är väl Lingården hos Emma Örtendahl något som jag alltid kunnat tänka mig. Därför ska världens bästa 11-åriga Ella låna honom på foder och ha honom där tillsammans med sin andra häst Fossa. Gissa om jag kommer att hänga på Lingården med min stora mage i höst? Räkna med mig titt som tätt ;) Ella har redan planerat in sin första tävling på honom som blir nu innan han flyttat dit - 8 juni. Ska bli såååå roligt!

Om man inte har en Gandur hemma - en sådan som ställer upp i alla lägen och som kan ridas 5-6 dagar/vecka likväl som 1 gång/vecka utan att någon skillnad känns - så måste jag ju ha någon annan häst att rida då jag vill rida? Freyja är tyvärr en häst som ska hållas igång minst 4-5 dagar/vecka för att fungera bäst så därför blir Tolli min ridhäst nu framöver. Jag är alltid så glad på honom, jag litar på honom, han är mjuk, smidig och elastiskt (förutom lite klumpig), han känns likadan efter 1 vilodag som efter 2 veckors vila och dessutom kommer han att bli ganska flott tror jag :) Givetvis är han ingen Gandur, men han är ju bara 4 år så han behöver ju få lite chans att hinna bli det också :) Dessutom kommer lilla Ida T att hjälpa mig att rida Tolli emellanåt när jag inte hinner. Och så kommer han ju att behöva långa vilor då han är så ung :)

Soldan ska lånas ut på foder, vi har hittat fodervärdar här som kommer att ha honom kvar här på gården. Känns jätteroligt! Även Saeta, mammas häst, blir kvar eftersom hon också ska ha något att rida på :) Dóni och Vaka (Vaka är ju också utlånad på foder) får ju givetvis vara pensionärer här för alltid. 

Bara Freyja kvar då - eller har jag glömt något?
Vad gör man med ett sådant speciellt sto? Hmmm....Jag vägrar att sälja just nu.... Jag har väl alltid tyckt att hon skulle må bra av att få mogna till sig genom att få ett föl.....? Eller vad tycker ni?

/Matilda

Världens charmigaste fyraåriga sto Árora är nu tingad.
Lillasyster Bía är nu också tingad - en snygg tjej med fin stam hon också!
Och världens charmigaste lillebror Dáti med samma stam och förutsättningar är också tingad till samma köpare som Bía!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Sofia Tholin » Tolli tävlar med sin fodervärd:  ”Vilken spännande dag vi var med om! Jag var sjukt nervös inför allt... Men Ida k..”

 • Ida Tholin » Tolli tävlar med sin fodervärd:  ”Jag är så himla nöjd med tävlingen!! De var jättekul och jag vill göra de igen”

 • Elin » Tollibolli:  ”Shit vad cool du är som fortfarande kan rida!! Världens finaste mage har du med!..”

 • Åse Ericson » Tolli på träningsvecka för Atli:  ”Härlig häst Matilda och bra jobbat från grunden. Lätt och okomplicerad att ta ha..”

 • Ella » Grattis till Ella och Gandur:  ”Det var så sjukt kul att tävla honom, jag längtar verkligen tills nästa tävling!”

 • Ida Tholin » Åh vad det är bra med hjälp i stallet:  ”Det var jättekul att vara med dig i stallet. Trivs verkligen på rössberga. Det ä..”

 • Rebecca » Åh vad det är bra med hjälp i stallet:  ”Fina bilder på fina tjejer som stortrivs i ditt sällskap! ”

 • Ella » Hjälp i stallet:  ”Åh det var så kul att hjälpa till”

 • Rebecca » Hjälp i stallet:  ”Åh vilka fina bilder och film, roligt att se! Fick med mig en väldigt glad o nöj..”

 • Maria Larsson » Ismolis nya hem:  ”Åhh, det värmer i hjärtat att få höra sådant här <3! ”

 • Anneli Karlsson » Ismolis nya hem:  ”Detta är världens underbaraste häst!!!! Han gör all man ber han om!!! Jag är så ..”

 • Eva » Stickat täcke:  ”Så fint och charmigt! Ja, hon borde sälja dem.”

 • ida » Nya bilder på Tolli:  ”Jätte fina och vackra bilder på honom. Han är bara för fin!”

 • Pernilla Nordberg » Nya bilder på Tolli:  ”Fina bilder o roligt att de går bra :) Han ser ju ganska stor ut.”

 • Sofia Tholin » Soldan och Gandur i fullt race:  ”Oj, då! Det är inte bara Vaka och Ida som kan sätta av i en väldig fart!? Låter ..”

 • Sofia Tholin » Första riktiga skogsritten:  ”Så kul att det gick så bra med Tolli! Kul för Ida att få vara med om denna premi..”

 • Sofia Tholin » Colin:  ”Jösses, så söt!!! Nu har vi en hund till att fjäska för med lite hundgodis ; )”

 • Ida Tholin » Första riktiga skogsritten:  ”Det var jättekul att rida ut med dig och Tolli. Gör gärna om det. ”

 • Ida Tholin » Colin:  ”ÅÅÅ, Vad söt. Längtar tills jag får se honom. ”

 • Ida Tholin » Världens sötaste Tolli!:  ”Det kan man inte”

 • Sofia » Annandag jul:  ”Det var en härlig förmiddag!!! Barn och mor var nöjda efter en ( för mig kort) t..”

 • Sofia Tholin » Det nya vindskyddet:  ”Jag såg det nya vindskyddet i morse när vi gjorde stallet. Det blev verkligen jä..”

 • Marie - Louise Hansson » Adventsritt! Julgran!:  ”Roligt att se Sæta. Hoppas att det går bra med henne. Mvh Marie - Louise :-)”

 • Elin » Läget i adventstider:  ”Tusen tack för jag får hjälpa till :)”

 • Elin Lustig » Läget i adventstider:  ”Jaaa uppdatera mera! :D älskar din blogg, även om det ger mig hemlängtan och häs..”

 • Elin » Vi har alla varit där...:  ”Alltså den här bilden är så fantastisk!!! Dör av skratt varje gång jag ser den”

 • Linn » Stickat täcke:  ”Kan man beställa ett sånt täcke? är super intresserad”

 • Ida Tholin » Dagarna rusar iväg...:  ”Jag hade en jätte bra dag med dig.Jag gör gjärna om det.det var kul att rida Sae..”

 • Sofia Tholin » Dagarna rusar iväg...:  ”Ja, det stämmer Matilda! Ida var väldigt glad att få tillbringa förmiddagen ihop..”

 • Frida » Dagarna rusar iväg...:  ”Jag vet några som gärna hjälper till att motionera hästar i juli om det behövs ”

 • Kristina Björck » "Övningskörning" med häst:  ”Som mamma till den fantastiska ryttarinnan tycker jag det känns tryggt att veta ..”

 • Camilla » Rödull:  ”Hoppas det går bra med min buse <3 <3”

 • Camilla » Alla borde ha en liten Rödull:  ”Härligt att du gillar honom :-) så glad att du tränar min kille :-) Kanske mindr..”

 • Frida Premberg » Examen:  ”Så roligt Matilda! Stort grattis från alla oss i Storegården! ”

 • Maria » Vigdis har åkt hem:  ”Jag kan bara instämma helt och hållet med vad Matilda skrivit ovan. Jag saknar v..”

 • Sofia » Vakas nya outfit:  ”Ja visst blev Vaka snygg!!! Ida är mycket nöjd med sina inköp! Låter bra att du ..”

 • Sofia Tholin » Vigdis har åkt hem:  ”Vi kommer sakna underbara Vigdis! Ida har fått många härliga ridturer och lärt ..”

 • Maria » Vakas nya outfit:  ”Så himla fint schabrak Ida köpt till Vaka! Hon har nog aldrig varit så här fin <..”

 • Elin » Úi - min egna buse:  ”Ååå vad fint skrivet!! Bästa ui, han kommer säkert få längre man än morsan ;) Hå..”

 • Sofia Tholin » Lastningar examensarbete:  ”Om du behöver mäta puls på en människa som lastar en häst för första gången, så ..”

 • Anni » Lastningar examensarbete:  ”Bra jobbat vilda Tilda! :) Kul att de skötte sig så bra! Du ska se att de säkert..”

 • Camilla Ritzman » "Ponnymamma":  ”Tjerna var såååå fina och sååå duktiga och du världens bästa ponnymamma ;-) Kram”

 • Sofia » Söndagsritt:  ”Tack för en härlig tur! Jag har fortfarande ont i rumpa och ljumskar... Men kul ..”

 • Camilla Ritzman » Atlikurs:  ”Ni är så fina du och din häst <3 Du är jätteduktig :-) ”

 • Agneta » Terapi :  ”Gå ut och lägg havre (eller vad hon gillar bäst) på alla stenar innan ridturen ..”

 • kajsa » Terapi :  ”Heja! Du får helt enkelt plocka bort alla stenar från Rössberga med omgivning. L..”

 • Maria » Terapi :  ”Ja, igår var Freyja värre än någonsin på vår skogsritt! Gandur och jag hade tänk..”

 • Ida » Vaka:  ”Vad roligt med lite sådanhär uppdatering! :D ”

Bloggarkiv